Projekt

Nagradzane wnętrze domu z podwieszanymi sypialniami

Nagradzane wnętrze domu z podwieszanymi sypialniami

Zespół inżynierów włożył 300 dni trudnych prób w proces budowy tej pomysłowej przestrzeni, zaprojektowanej przez Studio projektowe SOAR. Zespół współpracował z właścicielami nieruchomości, aby ukończyć dom o niepowtarzalnym stylu. Kawałek zdobył nagrodę Japan Good Design Award 2019, prowadzoną przez Japan Institute of Design Promotion. Tradycyjne „reguły” i definicje zostały odrzucone na korzyść nowego i ekscytującego sposobu współistnienia. Otwarta przestrzeń, elastyczny cel i niejasne granice podłogi były oferowane w ramach pomostowego oddzielenia części wspólnej od prywatnej. Labirynt, poruszający się po płaszczyźnie poziomej i pionowej.

  • 1 |
  • Fotograf: Hej! Ser
Niejednoznaczny salon sprzyja przemieszczaniu się i interakcji między mieszkańcami. Meble na zamówienie dodają warstw intrygi do planu podłogi. Prosta kanapa oferuje miejsce, w którym można zatrzymać się i poczytać książkę, wyjrzeć na ogród, położyć się na chwilę lub usiąść w tandemie na czacie.

  • 2 |
Strefy przejściowe prowadzą do nowych interakcji. Pływająca podstawa schodów odpowiada innej ławce, a niskie lądowanie sprawia, że ​​podniesiony żerdź jest wystarczająco niski, aby umożliwić wygodną wymianę z parterem.

  • 3 |
Życie rodzinne toczy się w otoczeniu pór roku, które dotykają rozległych szyb. Regeneracja drzew i ulotna pogoda zmieniają nastrój wnętrza.

  • 4 |
Wnętrze jest pełne niespodzianek. Przełomowe konstrukcje zawieszenia pozwalają wszystkim prywatnym sypialniom unosić się niezależnie i kolejno nad parterem.

  • 5 |
Wolna i organiczna przestrzeń wspólna na parterze jest otwarta na możliwości.

  • 6 |
Konfiguracja liberalizuje codzienne życie, kształtując nową filozofię, która rozpuszcza bańki publiczne i prywatne.

  • 7 |
Pokoje nie są już oddzielone i zdefiniowane.

  • 8 |
Wystrój wnętrza w stylu industrialnym jest prosty, ale jest pełen atmosfery.

  • 9 |
Pojedyncze krzesło wypoczynkowe wprowadza nowoczesny szyk w małą część wypoczynkową, usytuowaną przy całej ścianie regałów na zamówienie. Kilka zamykanych koszy tworzy wygodne miejsce do przechowywania i można je ustawiać jako stolik boczny.

  • 10 |
Drugi stos książek tworzy warstwową konfigurację biblioteki, pomieszczenie w pokoju. Małe ozdoby są przeplatane między tomami. Rośliny rosnące w pomieszczeniach wydłużają okresy życia i zmieniają się.

  • 11 |
Schody ze stali i drewna wiją się w kierunku górnych półek wykonanej na miarę ściany regału. U góry bieżniki przekształcają się w długą antresolę, w której akwarelowy znak oznacza spokojną przerwę na półkach z książkami.

  • 12 |
Deski drewniane zostały nałożone na część przestrzeni sufitu, aby uzupełnić naturalne stosy książek z drewna, a także podkreślić ciekawe kąty w architekturze.

  • 13 |
Betonowa podłoga gładko przechodzi przez przestrzeń życiową, łącząc bibliotekę / salon z formalnym miejscem do spożywania posiłków.

  • 14 |
Kosz rattanowy przechowuje pościel przy siedzisku na ławce, łatwy do złapania, gdy trzeba odpocząć.

  • 15 |
Niejasne zawieszenie na antresoli jednoznacznie współdziała z kreatywną i zróżnicowaną przestrzenią życiową.

  • 16 |
Dębowe półki ścienne zyskują ciepły charakter w przestrzeni przemysłowej. Bogata platforma z orzecha włoskiego rozciąga się od podstawy centralnej wieży, drewnianej wyspy na morzu betonu.

  • 17 |
Wewnętrzne okna łączą ukryte woluminy z otwartą wspólną przestrzenią.

  • 18 |
Rewolucyjne środowisko życia na wielu poziomach wisi sypialnie w górze w niezależnej, ale połączonej konfiguracji, takiej jak domki na drzewie.

  • 19 |
Półki umieszczone wzdłuż balustrad wyznaczają miejsca do lądowania jako coś więcej niż zwykłe przejścia. Reszty te stają się przestrzeniami mieszkalnymi, oferując alternatywne otoczenie do nauki i refleksji. Na parterze stojaki na rośliny wstrząsają układem mebli, wyostrzając pierzaste liście na ostrych krawędziach.

  • 20 |
Dobrze rozmieszczony system konstrukcyjny zapewnia kreatywny sposób życia nowoczesnym rodzinom, co jest całkowitym odejściem od tradycyjnej architektury.

  • 21 |
Pływająca cecha wyższych tomów tworzy przestrzeń życiową, która jest pełna ruchu i akcji.

  • 22 |
Drewniane „wyspy” salonu łączą się z charakterystyką pływającego pierwszego piętra.

  • 23 |
Szczelina między dwiema wiszącymi sypialniami otwiera się bezpośrednio nad prostokątnym stołem. Dziura pozostawia idealną lukę, aby światło zawieszenia jadalni spadło dramatycznie przez całą drogę.

  • 24 |
Sceny na granicy ogrodu zapewniają uspokajające zielone tło jadalni.

  • 26 |
Minimalistycznym elementem z czysto białych świec jest blat stołu.

  • 28 |
Czarno-szara kuchnia przecina tło częściowo odsłoniętej cegły. Biała chłodziarko-zamrażarka SMEG łączy się z lekkim tynkiem.

  • 29 |
Kuchnia biegnie w dużej konfiguracji w kształcie litery L.

  • 30 |
Czarne drzwi i okno otaczają ramki z widokiem na ogród z trzech stron salonu.

  • 31 |
Połączenie z otoczeniem panuje na górze na antresoli i do prywatnych sypialni.

  • 32 |
Jasne okna zapewniają dodatkowe oświetlenie łazienki, uzupełniając niskie okno unikalną zatopioną wanną.

  • 33 |
Rozwiązania oświetleniowe do żarówek Edison.

  • 34 |
Płynność przestrzeni stanowi wyjątkową grę.

  • 35 |
Nowe lampy dodają ciepłego blasku, który subtelnie emituje w całym domu.

  • 36 |
Niedoskonałości w betonowych ścianach dodają tylko piękna wabi-sabi.

  • 37 |
Wydaje się, że miejsce to wywołuje pragnienie wiedzy, prawdy i edukacji. Poza wielokrotnie nagradzanymi woluminami zawieszenia, to właśnie regały i kąciki do czytania budują najważniejszą strukturę w tym domu. Technologia i telewizja ustępują miejsca wszystkim, co jest zapisane na stronie.

  • 38 |
Kolejny przemysł spotyka moment wabi-sabi.

  • 39 |


51 nowoczesnych sypialni z poradami, które pomogą Ci zaprojektować akcesoria

Obejrzyj wideo: Mieszkanie pełne przemyślanych rozwiązań. HOME TOUR (Wrzesień 2020).