Projekt

Ogromna własność w Indonezji powstała z surowego betonu

Ogromna własność w Indonezji powstała z surowego betonu

Około 5600 metrów kwadratowych ziemi w Bandung w Indonezji stało się miejscem budowy tego luksusowego domu rodzinnego. Firma architektoniczna Andramatin, znana z czystego i nowoczesnego podejścia do architektury, zaprojektowała Rezydencję IH w solidnych ilościach surowego betonu i rozległych równinach ze szkła. Zrealizowano ogromną konstrukcję z licznymi funkcjami, przy jednoczesnym zachowaniu ogromu krajobrazu. Podąża za charakterem wydłużonego i spadzistego terenu z długim wcięciem, centralnie umieszczonym, aby ułatwić wentylację krzyżową z chłodnego i rześkiego klimatu w mieście. Obfite tarasy, balkony i szerokie baseny na całym obwodzie zapewniają równowagę dominującej bryle budynku.

  • 1 |
Bandung, w prowincji Jawa Zachodnia, każdego roku ma duże opady deszczu. W odpowiedzi na ten klimat dom otrzymał szeroki zestaw okapów, które mają przeciwdziałać opadom deszczu, a także chronić wnętrze przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Rozciągają się nawet na sześć metrów, zwisając nad tarasami i basenami.

  • 2 |
Zewnętrzna część domu brutalistycznego wyrasta z zielonego krajobrazu, co odpowiada mniej więcej temu samemu kwadratowi, co sam dom.

  • 3 |
Wokół działki znajduje się wiele drzew, z których niektóre znajdują się na skraju ogromnego odkrytego basenu.

  • 4 |
Szklane ściany otwierają wnętrze domu na piękne naturalne widoki, które go otaczają. Przezroczysta szklana fasada pomaga również sprawić, że ogólna masa imponującej konstrukcji wydaje się lżejsza.

  • 5 |
Ze względu na sąsiedztwo o niskiej gęstości i czystą skalę terenu, patrzący na sąsiadów nie martwią właścicieli szklanego domu.

  • 6 |
Krajobraz jest nachylony, a krajobraz kładzie duży nacisk na różne wysokości zabudowy i różne cyrkulacje.

  • 7 |
Długie podjazdy i wydłużone korytarze uzupełniają odbijające baseny i spokojne widoki.

  • 8 |
Pomimo braku patrzenia na sąsiadów uczucie intymności wciąż było źródłem refleksji. Stok wspina się z południa na północ, a na północy krajobraz został wycięty. Oznacza to, że budynek na tym końcu spoczywa w przytulnej obudowie głęboko na swoim obwodzie.

  • 9 |
Wewnątrz domu jest otwarty, przestronny salon połączony z kuchnią i jadalnią. Przestronne połacie błyszczącej podłogi rozciągają przejścia między wszystkimi trzema. Oparcie nowoczesnej sofy w kształcie litery L wyznacza wyraźne obramowanie wokół salonu, otaczając prostokątny stolik kawowy. Stylowy duet z krzesłami wypoczynkowymi znajduje się na drugim końcu dywanu, z widokiem na ogród. Lampa podłogowa Arco zwiększa wysokość aranżacji mebli.

  • 10 |
Prostokątny stół jadalny to ogromny kunszt z litego drewna i betonu, połączony z krzesłami w stylu wahacza Wegner. Delikatny szklany żyrandol połyskuje w świetle dziennym, spadając z surowego betonowego sufitu.

  • 12 |
Sypialnia jest zamknięta w granicy bogatych drewnianych szaf, innych niż jedna masywna ściana szklanych drzwi, które wychodzą na basen.

  • 13 |
Nawet łazienka jest otwarta na widok. Luksusowa wolnostojąca wanna i ogromna kabina prysznicowa rozkoszują się widokami.

  • 14 |
Ten sam bogaty odcień drewna i neutralne odcienie przepływają przez cały dom, tworząc jedno płynne poczucie spokoju i spokoju.

  • 15 |
Nowoczesne drewniane i szklane schody wspina się nad stawem rybnym Koi.

  • 16 |
Majestatyczne drzewo rośnie na środku basenu refleksyjnego.

  • 17 |
Ten punkt widokowy łączy wizualnie dwa tomy domu.

  • 18 |
Ogromne tarasy rozszerzają i wydłużają ślad domu.

  • 19 |
zewnętrzne światło rozlewa się po basenach i pokładach późną nocą.

  • 20 |
Zewnętrzne diody LED kłują dziury w trawniku i dramatyzują drzewa.

  • 22 |
Betonowe kolumny maszerują wzdłuż zewnętrznego korytarza.

  • 23 |
Sekretne drewniane panele kryją ukryte drzwi.

  • 24 |
Widok pierwszej sypialni, którą odwiedziliśmy z boku, pokazuje, że domowe miejsce do pracy jest dyskretnie schowane za zagłówkiem. Szklana łazienka nie jest tak dyskretna!

  • 25 |
Piękno starożytnego drzewa odbija się w spokojnych wodach.

  • 26 |
Część terenu działa jako strefa usługowa przed witryną. Piwnica jest zatopiona trzy metry niżej niż główna część domu.

  • 27 |
Wnęka służy jako miejsce do parkowania.

  • 28 |
Opadająca ścieżka prowadzi po jednej stronie podjazdu.

  • 29 |
Kaskadowe zasłony zieleni po jednej stronie chodnika.

  • 30 |
Pomimo zimnego betonu na zewnątrz kompleksu, to wewnętrzne ciepłe drewniane bryły, które sprawiają, że dom wydaje się ciepły i przytulny. Rośliny domowe ciągną ogród za szklaną ściankę, aby wewnętrznie połączyć wszystkie pomieszczenia mieszkalne.

  • 31 |
Drewniane listwy stanowią kolejną część nowoczesnego projektu schodów, przepuszczając naturalne światło, osłaniając bezpośrednią linię wzroku.

  • 32 |
Gładkie drewniane pokłady krzyżują się z betonowymi tarasami, utrzymując chodniki płaskie i płynne. Szmaragdowo zielone dywany trawnikowe to negatywna przestrzeń.

  • 33 |
Najbardziej zewnętrzny obwód działki jest osłonięty przez wysokie, dojrzałe drzewa, które spotykają się z niebem.

  • 34 |
Okna o podwójnych wymiarach rysują krystalicznie czystą ramę wokół kolejnego oszałamiającego projektu łazienki. Betonowa ławka prysznicowa przecina jedno z dużych okien wewnątrz szyby na zamówienie, która stoi obok równie przezroczystej szklanej kabiny toaletowej. Wanna ma widok na wszystko i mały telewizor w rogu.

  • 35 |
Plan piętra piwnicy.

  • 36 |
Plan parteru.

  • 37 |
Plan pierwszego piętra.

  • 38 |
Elewacje południowe i zachodnie.

  • 39 |
Rysunki przekrojów.


Rekomendowane lektury: 40 stylowych salonów, które wyróżniają się betonem

Obejrzyj wideo: WODOODPORNY mikrocement w łazience. Beton architektoniczny w łazience. FestfloorGo, FestPrimer (Październik 2020).