+
Projekt

Projekt domu na otwartym planie z połączonymi rodzinnymi przestrzeniami mieszkalnymi na wszystkich piętrach

Projekt domu na otwartym planie z połączonymi rodzinnymi przestrzeniami mieszkalnymi na wszystkich piętrach

Zróżnicowany teren Ha Long w Wietnamie zachęca do turystyki w górach i wzgórzach, dolinach i wybrzeżu, co pobudza gospodarkę. Jednak urbanizacja przeżywa boom. Właściwe budownictwo i ogólna gęstość zabudowy w mieście drastycznie zawężają środowisko życia ludzi. Ten konkretny projekt domu, autorstwa architektów z Toob Studio, znajduje się około 1 km od brzegu morza, a więc został zaprojektowany tak, aby mieć otwartą przestrzeń, która wykorzystuje świeże morskie powietrze. W przeciwieństwie do gęstego rozwoju miasta, te otwarte i wentylowane przestrzenie służą zapewnieniu wygodnego połączenia również członkom rodziny. Dom promuje swobodny i dzielący styl życia, który jest pięknie charakterystyczny dla mieszkańców tego miasta.

  • 1 |
Dumny, nowoczesny wygląd zewnętrzny ma trzy piętra, z białego cementu, który odzwierciedla jasne wietnamskie słońce.

  • 2 |
Okna z czarną ramą są głęboko osadzone w grubych cementowych ścianach, nadając wnętrzom element cienia od palącej jasności i ciepła.

  • 3 |
Bloki wentylacyjne umożliwiają przepływ morskiego powietrza do konstrukcji domu.

  • 4 |
W nocy instalacja bloków wentylacyjnych tworzy w ciemności kwadrat jasnego migoczącego wzoru.

  • 5 |
Z salonu na pierwszym piętrze wychodzi balkon, na którym można otworzyć duże drzwi, aby zapewnić komfortowy przepływ powietrza i połączenie ze światem zewnętrznym.

  • 6 |
Ściana budynku jest przeważnie przeszklona, ​​chociaż sypialnie na najwyższym piętrze są osłonięte za okiennicami.

  • 7 |
Białe zasłony zasłaniają świat, aby zablokować świat i gorące słońce na dwóch niższych piętrach mieszkalnych. Na placu o niskim poziomie konserwacji sadzarka lub dwie dodają trochę zieleni.

  • 8 |
Wnętrze zamieszkane przez roślinę przypomina nam ten dom. Duży wewnętrzny dziedziniec stwarza atmosferę fanfar, przesiąkniętą naturalnym pięknem. Rośliny domowe i drzewo rosnące w pomieszczeniach szmaragdowe listowie rozrzucają na ścianach z czystego białego cementu. Kamyczki rozrzucają teksturowane szare łóżka wokół roślin i sadzawki. Drewniany most łączy salon z jadalnią w kuchni, która łączy się z bambusowym dziedzińcem.

  • 9 |
Na drugim końcu przestrzeni życiowej znajduje się zrelaksowany salon z dużym telewizorem.

  • 10 |
Drewniane szafki i szklany backsplash tworzą długi bieg kuchni. Po drugiej stronie długiej wyspy kuchennej nowoczesny stół jadalny zapewnia miejsce dla sześciu osób. Krzesło w stylu skandynawskim, które tu widzisz, to krzesło Wegner Wishbone.

  • 12 |
Chłodziarko-zamrażarka w stylu amerykańskim ze stali nierdzewnej dodaje błyszczący postój na końcu kuchennego biegu, oznaczając przejście na wewnętrzny dziedziniec, a następnie do salonu.

  • 13 |
Biały blat otacza wyspę kuchenną, łącząc ją z otaczającymi ją białymi ścianami i jasnymi podłogami.

  • 14 |
Odbicie lustrzane okien po obu stronach budynku sprawia wrażenie, jakby w ogóle nie było tam ścian, tylko chodniki pod stopami.

  • 15 |
Świetlik dodatkowo wzmacnia wrażenie otwartej przestrzeni i myje centralne schody domu i dziedziniec w promieniach słońca.

  • 16 |
Cienie liści tworzą wzory na prostych ścianach, które świecą na pomarańczowo o wschodzie i zachodzie słońca.

  • 18 |
Na najwyższym piętrze górujące okno z widokiem przedstawia miasto. Podłogi wielotonowe świecą bogato w ciepłym świetle.

  • 19 |
Kolejny świetlik pochyla się po drugiej stronie dachu, zalewając błękitne niebo, aby ugasić duszę.

  • 20 |
Cienkie białe balustrady delikatnie wyłaniają boki schodów i podestów.

  • 21 |
Na znaczenie życia rodzinnego należy zwrócić należytą uwagę w ramach szybkiego rozwoju gospodarczego dzisiejszego świata. Mając to na uwadze, wszędzie w tym domu (poza przestrzeniami prywatnymi) zaprojektowano bezbłędnie połączenie. Od samego podwórza aż do ogrodu jest otwarty przepływ, a najwyższe piętro domu jest połączone pionowo aż do dwóch kolejnych poziomów.

  • 22 |
Nowoczesna konstrukcja schodów ułatwia tę otwartość życia rodzinnego, wyjmując piony w celu zmniejszenia granic.

  • 23 |
Otwarte schody umożliwiają także naturalne światło słoneczne ze świetlików, aby zasilać znajdujący się pod nim ogród.

  • 24 |
Pokoje ze szklanymi ścianami oznaczają, że z drzewa na dziedzińcu można korzystać z wielu obszarów domu, na wszystkich poziomach.

  • 25 |
Wewnętrzne okna otwierają się do wentylacji krzyżowej.

  • 26 |
Nawet gdy członkowie rodziny osiedlają się w różnych pokojach w różnych pokojach, poczucie wspólnoty jest ułatwione dzięki ogromnym przestrzeniom przeszklonych wnętrz.

  • 27 |
Drugi salon na pierwszym piętrze daje dzieciom własne miejsce do spędzania czasu z dala od rodziców. Tutaj mogą oglądać własne programy w telewizji i na własnym poziomie dzięki tym inteligentnym głośnikom. Alternatywnie jest tutaj miejsce do pracy, usytuowane dla ciszy z dala od głównego salonu na parterze.

  • 29 |
Szklany chodnik przechodzi przez salon na piętrze i lądowanie.

  • 30 |
Obfitość szkła sprawia, że ​​dom wydaje się nieważki i wolny.

  • 31 |
Teasery domu zaglądają przez bloki wentylacyjne.

  • 32 |
Proste białe ściany wewnętrzne sprawiają, że dom rodzinny jest świeży i chłodny. Brak draperii i dekoracji nadaje pokojowi minimalistyczny klimat.

  • 33 |
Plan parteru.

  • 34 |
Plan pierwszego piętra.

  • 35 |
Plan drugiego piętra.

  • 36 |
Model.

  • 37 |
Podział przestrzeni.

  • 38 |
Przestrzenie prywatne i publiczne.

  • 39 |
Ha Długa urbanizacja.


Tutaj jest wycieczka wideo domu.

Rekomendowane lektury: Dom Wietnam z relaksującymi naturalnymi przestrzeniami i krytym stawem


Obejrzyj wideo: PROJEKT DOM ODCINEK 4 podbudowa, zbrojenie, kanalizacja, płyta fundamentowa, fundamenty (Styczeń 2021).