Projekt

Dom Wietnam z relaksującymi naturalnymi przestrzeniami i krytym stawem

Dom Wietnam z relaksującymi naturalnymi przestrzeniami i krytym stawem

Główną atrakcją tego skromnego domu w Da Nang w Wietnamie są rośliny i drzewa, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Dom o powierzchni 100 metrów kwadratowych, nazwany przez architektów „Domem Q”, został stworzony na podstawie pomysłu na dom tropikalny, który będzie pasował do warunków pogodowych w środkowym Wietnamie. Duży frontowy ogród to „próg” przyrody, który zapewnia naturalne światło i powietrze do domu, co jest dość luksusem w gęsto zaludnionych miastach Wietnamu. Wewnątrz plantlife pomaga tworzyć relaksujące naturalne przestrzenie; lokalne materiały i neutralne kolory łączą się, aby osiągnąć komfortową temperaturę życia w domu dla nowożeńców, którzy są zachwyceni realizacją wymarzonego domu.

  • 1 |
Podobnie jak w innych gęsto zaludnionych miastach, domy w mieście Wietnam mają tylko niewielkie obszary, a także brak naturalnego światła i wentylacji. Były to problemy, które zespół architektów postanowił rozwiązać przede wszystkim. Przedni podjazd, który musiał być również dostępny na parking, został przekształcony w próg przyrody. Spodnie korzeniowe w listwach dachowych pergoli nad podjazdem, wąskie łóżko roślinne biegnie na całej długości z wiszącymi doniczkami wiszącymi nad nimi.

  • 2 |
Obok miejsca parkingowego od domu rozciąga się mały trawnik i brukowany teren z huśtawką na zewnątrz.

  • 3 |
Trawnik jest otoczony małymi tropikalnymi roślinami i kwiatami, a większe okazy górują nad płotem.

  • 4 |
Poruszając się po domu, widzimy półki zamontowane w oknie kuchennym, gdzie niektóre rośliny domowe otrzymują dom.

  • 5 |
Biała kuchnia w kształcie litery L zajmuje przód domu, z widokiem na podjazd i ogród. Białe jednostki pomagają ograniczonej przestrzeni wyglądać na bardziej otwartą i przestronną.

  • 6 |
Minimalistyczna jadalnia ma niestandardowe siedzisko bankietowe ułożone wokół strukturalnej ściany nośnej, aby zaoszczędzić miejsce na podłodze. Trzy nowoczesne krzesła do jadalni ustawiają się po przeciwnej stronie, a proste liniowe zawieszenie kończy wykończenie. Trzy kroki prowadzą do części wypoczynkowej ze stolikiem do herbaty. Pomysł architekta polegał na stworzeniu domu o prostym kształcie, w którym wszystkie pokoje i przestrzenie połączone są w celu zaspokojenia potrzeb właścicieli.

  • 7 |
Rośliny domowe kwitną wokół tropikalnego salonu, od wbudowanych donic, granic i doniczek wolnostojących. Rośliny i drzewa odgrywają nieodzowną rolę w projektowaniu domu, tworząc naturalną energię, która pomaga tworzyć relaksujące przestrzenie pomimo niewielkich rozmiarów pomieszczeń.

  • 8 |
Pokład wewnętrzny przechodzi między miejscem do siedzenia a wewnętrznym stawem koi. Właściciele domów ukształtowali koncepcję tego domu z zamiłowania do przyrody, roślin i ryb. Przed tym miejscem para mieszkała w maleńkich studiach, co czyniło ich nieszczęśliwymi. Tym razem postanowili zrealizować dom pełen światła i powietrza, miejsce z naturalną atmosferą, które mogliby nazwać domem. Architekci zastosowali lokalne materiały i neutralne kolory, aby zrealizować wizję.

  • 9 |
Z boku salonu duża półka jest wypełniona książkami i muzyką. Reflektory kierunkowe oświetlają stosy, stolik do herbaty i staw rybny.

  • 10 |
Wysokie głośniki wypełniają przestrzeń mieszkalną na otwartym planie czystym dźwiękiem.

  • 11 |
Gdy nie gra muzyka, z krytego stawu koi rozlega się relaksujący dźwięk małego wodospadu.

  • 12 |
Światło powyżej klatki schodowej zalewa staw rybny naturalnym światłem.

  • 13 |
Drewniane stopnie na białych pionach tworzą schody, które wspinają się do dwóch sypialni na pierwszym piętrze. Okna otwierają się na klatkę schodową dla dodatkowej wentylacji na górze.

  • 14 |
Krzyżująca się metalowa balustrada wspina się po bokach schodów i pasuje do ram wokół świetlika.

  • 15 |
Istnieje również drugie piętro, na którym zieleń roślinna pada przez balustrady nad oknami wentylacyjnymi sypialni.

  • 16 |
Otwarte boki konstrukcji schodów umożliwiają swobodny przepływ powietrza w całym domu, a także przepuszczają wspaniałe, naturalne światło.

  • 17 |
Okna sypialni pozwalają również właścicielom domów na podwieszanie betonowej donicy.

  • 18 |
Zielony zestaw łóżek wiąże się z paletą natury.

  • 19 |
Żaluzje zasłaniają okna sypialni w celu uzyskania chłodnego cienia i prywatności.

  • 20 |
Wbudowana szafa sprawia, że ​​układ sypialni jest prosty i usprawniony.

  • 21 |
Na drugim piętrze domu znajduje się garderoba.

  • 23 |
Peace Lily dodaje delikatnej zieleni dzięki wytrzymałej konstrukcji łóżka.

  • 24 |
Długa drewniana szafka na media zapewnia dom telewizorowi. Za nim duży łuk odsłania łazienkę.

  • 25 |
Dopasowane szafy są zabudowane wokół toaletki po jednej stronie sypialni, wszystkie wykończone w kolorze białym, aby wtopić się w neutralne ściany.

  • 26 |
Łazienka jest wąska, ale jasna i otwarta dzięki wygiętemu bokowi, wysokim oknom i jasnemu świetlikowi.

  • 28 |
Podobny kamienny zlew znajduje się w toalecie na dole, tuż przy salonie.

  • 29 |
Kolejny staw znajduje się na trawiastym tarasie.

  • 30 |
Rośliny na szczycie pergoli zapewniają zielony widok z najwyższego piętra domu.

  • 31 |
Mała oaza w mieście, ten dom to realizacja marzeń trwających kilka lat. Mamy nadzieję, że ten dom zapewni szczęście nie tylko parze właścicieli domów, ale także ich przyszłym dzieciom.

  • 32 |
Plan dachu.

  • 33 |
Plan drugiego piętra.

  • 34 |
Plan parteru.

  • 35 |
Plan pierwszego piętra.

  • 36 |
Rysunek przekroju.


Rekomendowane lektury: Otwórz okno natury w tym wietnamskim domu otoczonym zielenią

Obejrzyj wideo: MOTORBIKE VIETNAM SOUTH TO NORTH - Travel Documentary (Wrzesień 2020).