Projekt

Projekt domu z kamienia i szkła połączony z oszałamiającym naturalnym otoczeniem

Projekt domu z kamienia i szkła połączony z oszałamiającym naturalnym otoczeniem

Na terenie HOUSE BRAS, projektu zespołu architektów DDM Architectuur, działa cicha natura. Proces projektowania tego domu obejmował staranne badania wokół godzin światła dziennego w zmieniających się porach roku oraz w jaki sposób można zwiększyć nasłonecznienie. Ogromne znaczenie miały również panoramiczne widoki na otaczający krajobraz, podobnie jak sympatyczne połączenie domu z jego lokalizacją. Rozwiązaniem jest układ architektoniczny ukształtowany tak, aby zaginać elementy zielonego krajobrazu, umieszczony między stawem a małym jeziorem i przyjmować każdą kroplę dostępnego światła słonecznego. Dom jest w całości pokryty płytami z kamienia naturalnego, w tym dachami i fasadami, całkowicie wtapiając się w otoczenie.

  • 1 |
  • Fotograf: Lenzer - Peter Verplancke
Wszystko w tym starannie przemyślanym projekcie domu ma na celu pomóc mieszkańcom poczuć się zakorzenionym w naturalnym środowisku. Szklane ściany zapraszają spektakularne widoki wysokich drzew, krzewów, jeziora i stawu, aby stać się kolorowym i teksturowanym wystrojem minimalistycznych wnętrz.

  • 2 |
Tonalna kamieniarka, która pokrywa nowoczesną fasadę domu, jest sympatycznym wyborem, który pomaga połączyć współczesną konstrukcję z oszałamiającym krajobrazem, jak łóżko skał w lesie.

  • 3 |
Dolna połowa wysokości zabudowy jest wykonana w całości ze szkła, co powoduje, że wewnętrzne oświetlenie rozlewa się po zielonym terenie po zmroku. Kolory w domu są utrzymywane na neutralnym minimum, aby nie zakłócać natury spokojnej palety rozpryskanej za szybami.

  • 4 |
Głęboko poplamione listwy wejściowe przerywają perfekcyjny ciąg oszklenia, gdzie na zawiasie obracają się ogromne drzwi.

  • 5 |
Okna od podłogi do sufitu zapewniają płynną panoramę terenu. Zmieniające się kolory drzew zapewniają zmieniającą się tapetę z sezonu na sezon. Główny salon jest wypełniony światłem słonecznym, nawet gdy słońce porusza się przez cały dzień. Nowoczesny kominek pali otwarty płomień w miesiącach zimowych.

  • 6 |
Drugi salon z muzyką i salonem znajduje się z tyłu skrzydła sypialni. W tym salonie przed kominkiem rozciąga się nowoczesna rozkładana sofa, prawie jak łóżko. Modułowe ustawienie siedzeń jest dwustronne, dzięki czemu właściciele domów mogą albo obserwować płomienie skaczące w kominku, albo patrzeć na staw i całe piękno, które przyroda ma do zaoferowania na zewnątrz.

  • 7 |
Szara sofa w głównym salonie tworzy kształt litery L wokół krawędzi dużego dywanu podłogowego; po drugiej stronie znajdują się dwa designerskie fotele wypoczynkowe. Ciemna okleina modrzewiowa pokrywa piersi komina z efektownym efektem pośrodku biało-jasnoszarego schematu.

  • 8 |
Panele z ciemnego modrzewia w pokoju muzycznym służą również jako urządzenie do ukrywania szeregu wysokich szafek do przechowywania, które są ponownie umieszczone w ścianie kominka.

  • 9 |
Parter podzielony jest na trzy części: spokojny pokój muzyczny i skrzydło sypialni, kryty basen i skrzydło odnowy biologicznej w saunie oraz towarzyski scentralizowany główny salon z otwartą kuchnią. Trzy obszary łączą się przeszklonymi przejściami i zamkniętymi blokami okleiny z ciemnego modrzewia.

  • 10 |
Minimalistyczna kuchnia może pozostać prawie niezauważona z tyłu salonu na otwartym planie. Podstawowe czarne tomy rozciągają się na jasnej podłodze, bez górnych szafek.

  • 11 |
Czarne szafki stojące łączą się z dekoracją z ciemnego modrzewia, która pokrywa sąsiednią ścianę.

  • 12 |
Dwie wyspy kuchenne stoją naprzeciwko siebie po drugiej stronie pokoju, z kranem i zlewem ustawionymi równolegle do blatu każdej z nich. Ciemna fornirowana ściana kuchenna otwiera się, odsłaniając trzecią stronę kuchni i trzeci zlew kuchenny. Ogromna spiżarnia znajduje się z tyłu tajemniczego tomu. Sześć drewnianych stołków barowych ustawia się wzdłuż jednego końca zewnętrznej wyspy kuchennej, zapewniając miejsce do spożywania posiłków ze spokojnym widokiem.

  • 13 |
Modrzewiowe drzwi wiszą równo z pasującymi ścianami.

  • 14 |
Projekt dziedzińca utrzymuje wnętrze budynku w kontakcie z naturą, nawet tam, gdzie widoki są nieco bardziej ograniczone. Piękne drzewo rośnie w domu zen.

  • 15 |
Jezioro myje się aż do okien domu, a odskocznia rozbija powierzchnię wody. Z przeciwległego końca domu rozciąga się widok na las i łączy się z jeziorem, jakby w ogóle nie było tu budynku.

  • 16 |
Duży kryty basen rozciąga się we własnym skrzydle domu. Charakterystyczna domowa panorama od podłogi do sufitu zapewnia kontakt basenu z otoczeniem i całą jego świetnością.

  • 17 |
Basen staje się częścią jeziora, które płynie wzdłuż okien.

  • 18 |
Pływające schody prowadzą do głównej sypialni na pierwszym piętrze, z której apartament wychodzi na wierzchołki drzew.

  • 19 |
Lekkie białe schody przypominają idealnie zaciśnięte origami.

  • 20 |
Bezramowe szklane balustrady chronią klatkę schodową.

  • 21 |
Okiennice z ciemnego drewna zapewniają prywatność w małej łazience.

  • 23 |
Białe marnościami stoją pośrodku łazienki, równo rozmieszczone między wanną a kabiną prysznicową.

  • 24 |
Skrzydło odnowy biologicznej wydaje się unosić na powierzchni naturalnego jeziora, jak lekka tratwa.

  • 25 |
W nocy cały dom wydaje się unosić nad ciemnym krajobrazem, a lightbox wlewa jego zawartość do sadzawki poniżej.

  • 26 |
Plan piętra i ukształtowanie terenu, ilustrujące staranny układ architektoniczny i sympatyczne położenie w naturalnym krajobrazie.


Rekomendowane lektury: Spokojny Dom Biblioteczny W Lasach Brazylii

Obejrzyj wideo: PROJEKT DOM ODCINEK 9 montaż ogrzewania podłogowego krok po kroku ekonomiczne ogrzewanie, podłogówka (Wrzesień 2020).