Projekt

Dwa niezwykłe japońskie projekty domów z unikalnymi technikami zagospodarowania przestrzennego

Dwa niezwykłe japońskie projekty domów z unikalnymi technikami zagospodarowania przestrzennego

Kiedy przestrzeń życiowa jest ograniczona, czas na kreatywność - a przejście do minimalistycznego umysłu nie szkodzi. Tak stało się po zakupie dwóch domów w Japonii. Nietypowe układy i kreatywny podział powierzchni spowodowały nieoczekiwane zmiany wysokości podłogi. Projekty Indot Design mają na celu jedynie zaspokojenie podstawowych potrzeb właścicieli domów, bez popadania w pustkę. Ukryte schowki i eleganckie szafki sprawiają, że minimalistyczne pokoje są wolne od hałasu związanego z bałaganem i kolorem. Wnętrza pełne są spokojnego i minimalistycznego japońskiego designu, opartego głównie na bieli z jasnoszarymi akcentami i jasnymi elementami z drewna, aby podkręcić termostat wizualnego ciepła.

  • 1 |
  • Fotograf: Hej! Cheese
Nietrudno zrozumieć, dlaczego ten niezwykły japoński remont domu zdobył nagrodę za projekt mikroprzestrzenny. Ten pomysłowy projekt domu, obejmujący bardzo wąskie 60 metrów kwadratowych, pokonał wielkie wyzwania, wdrażając kreatywne techniki podziału na strefy. Minimalistyczne łóżka do salonu umieszczone we wnęce w podłodze, gdzie specjalnie zaprojektowana sofa i ściana telewizora w pełni wykorzystują swoją ograniczoną szerokość. Otomana do przechowywania Bull dodaje nieco charakteru.

  • 2 |
Historia tego projektu domu rozpoczęła się od klienta, który chciał utrzymać swoich starszych rodziców blisko nich, po tym, jak rodzice postanowili zmniejszyć. Mały i wąski dom został zakupiony w nadziei, że stanie się wygodnym i towarzyskim miejscem do życia, z wystarczającą ilością miejsca dla innych członków rodziny.

  • 3 |
Zejście do strefy wypoczynkowej kryje schowek pod bieżnikiem. Ściana magazynowa wzdłuż jednego boku domu umożliwia schowanie przedmiotów, które sprawiłyby, że mały obszar byłby zagracony. Eleganckie białe szafki są prawie niezauważalne, dlatego nie uciskają wąskiej przestrzeni życiowej.

  • 4 |
Zmiana obróbki podłogi na szerokim stopniu jest funkcją bezpieczeństwa, która czyni ją bardziej widoczną.

  • 5 |
Bariera bezpieczeństwa przebiega nad nisko ustawioną sofą. Podłokietniki zostały poszerzone, aby były bardziej zauważalne w ich niskiej pozycji. Grill w szafce TV zwiększa wentylację.

  • 6 |
Kuchnia z jadalnią jest otwarta z salonem, co oznacza, że ​​wiele osób może towarzysko lub obejrzeć film razem.

  • 7 |
Taśmy LED pełnią funkcję lampki nocnej. Sypialnia znajduje się za ścianą salonu telewizyjnego ze szklaną przegrodą. Przesuwne drzwi umożliwiają otwarcie sypialni na przestrzeń życiową.

  • 8 |
Ławka jest przymocowana do ściany wzdłuż salonu na otwartym planie, jako dodatkowe miejsce do siedzenia dla gości.

  • 9 |
Białe szafki kuchenne wyblakły w tle długiego pokoju, popchniętego do najbardziej zewnętrznego rogu, aby opuścić duży obszar towarzyski, w którym wiele osób może się zbierać i rozmawiać.

  • 10 |
Duży stół jadalny był najważniejszy w przypadku dużych rodzinnych obiadów.

  • 12 |
Szafki ścienne naścienne służą również jako szafki kuchenne.

  • 13 |
Głębokość schowków tworzy głębokie parapety, które pełnią również funkcję wygodnych siedzeń. Miejsca siedzące w całym domu, na różnych wysokościach, tworzą pośrednie przestrzenie do siedzenia i pobytu - oraz miejsca, w których członkowie rodziny mogą ponownie się spotkać.

  • 14 |
Stylowy krój wpuszcza wyspę kuchenną bezpośrednio do stołu.

  • 15 |
Nad stołem proste liniowe światło wiszące pasuje do minimalistycznej estetyki.

  • 16 |
Po wysunięciu dzielnika pokoju przesuwnego widzimy, że ściana telewizora w salonie podwaja się jako ściana telewizora w sypialni po przeciwnej stronie.

  • 17 |
Aby zaoszczędzić miejsce w podwyższonym „pudełku” sypialni, podstawy łóżek zostały obniżone; materace leżą bezpośrednio na podłodze.

  • 18 |
Jeden chodnik łączy przestrzenie włoską powłoką podłogową. Łazienka stoi naprzeciwko sypialni.

  • 19 |
Oryginalny plan piętra. Wnęka pośrodku zainspirowała centralne ustawienie salonu.

  • 20 |
Gotowy plan piętra. Od strony wejścia widzimy szafę połączoną z szatnią, która tworzy interfejs werandy.

  • 21 |
W Tajpej na Tajwanie przepełnione zurbanizowane środowisko wymusiło ograniczenie przestrzeni dla drugiego zestawu właścicieli domów. Mimo że obszar był statyczny, życie musiało się zmieniać i przepływać między pracą a czasem wolnym.

  • 22 |
Trudno kontrolować odległość między ludźmi w tętniącym życiem mieście - w tym domu o powierzchni zaledwie 60 mkw. Jednak dynamiczne rozwiązanie zapewniło wolność. Po przywróceniu wszystkich partycji do zera projektanci zbudowali w większości otwarte pole z kilkoma przeszkodami. Następnie zainstalowano przesuwne ściany, które mogą albo oddzielić, albo zintegrować przestrzeń.

  • 23 |
Duże meble umiejscowiono równo z przesuwanymi drzwiami, a niektóre elementy wsuwały się nawet w specjalne gniazda wycięte w ruchomych płaszczyznach.

  • 24 |
Granica przestrzeni jest rozmyta i delikatna. Pokój dzienny jest czasem połączony z miejscem do pracy, a innym razem z sypialnią.

  • 25 |
Wysoki drewniany chodnik zaczyna się od poduszek w białej sypialni i biegnie wzdłuż ściany okna. Schowki są ukryte wewnątrz platformy.

  • 26 |
Szklane drzwi przesuwne oddzielają sypialnię od strony kuchni.

  • 27 |
Właściciele domów mogą za chwilę ponownie rozważyć podział przestrzeni i zmienić sektor publiczny i prywatny.

  • 28 |
Partycje dodają zarówno atrakcyjne, jak i praktyczne opcje układu, w których każdy dzień może wywoływać zmiany.

  • 29 |
Kuchnia znika za białymi drzwiami szafki o pełnej wysokości.

  • 30 |
Serowe otwory w grubych przesuwanych drzwiach pozwalają przeniknąć pożyczonemu światłu i tworzyć fascynujące miękkie cienie.

  • 31 |
Proste białe półki z tyłu miejsca pracy / jadalni.

  • 32 |
Idealne cięcia sprawiają, że przejścia są łatwe.

  • 33 |


Oto wycieczki wideo z obu tych domów:

Obejrzyj wideo: BALKER DOMY W 7 DNI (Wrzesień 2020).