Projekt

Spokojny Dom Biblioteczny W Lasach Brazylii

Spokojny Dom Biblioteczny W Lasach Brazylii

Dojrzałe drzewa rozciągają się na słońcu w zielonej przestrzeni, która skupia się wokół Casa Biblioteca, domu uczonych. Dom ze szklanymi ścianami czerpie piękno z tego, co oferuje ten brazylijski krajobraz, z wdzięcznością pochłaniając żywy widok na całej powierzchni 200 metrów kwadratowych. To wyjątkowe miejsce zostało zaprojektowane jako spokojne miejsce, w którym właściciel mógł spokojnie czytać i kontemplować, zanurzając się w przyrodzie, z dala od miejskiego zgiełku w Brazylii. Konstrukcja zaprojektowana przez Atelier Branco Arquitetura jest schodkową konstrukcją, która wznosi się na trzech płaszczyznach, aby pomieścić cichą działkę na zboczu wzgórza w małym miasteczku Vinhedo.

  • 1 |
Z jednej strony domu o szklanych ścianach można patrzeć prosto, tak że struktura wydaje się prawie wcale nie znajdować się w krajobrazie. Przepływa zielony, liściasty widok i słońce, jakby łączyły się z wewnętrzną przestrzenią mieszkalną.

  • 2 |
Zewnętrzne schody wspinają się po trawiastym zboczu wzgórza. Schody na zewnątrz sprawiają, że wejście na szczyt nieruchomości jest łatwe i spokojne.

  • 3 |
Szklany salon ma podwójną wysokość pod płaskim dachem. Ten sam płaski dach ciągnie się aż do tyłu nieruchomości na dwóch kolejnych piętrach platformy o rosnącej wysokości.

  • 4 |
Właściciel jest znanym badaczem historii myśli politycznej. Poprosił o zaprojektowanie tego spokojnego odosobnienia, aby służył jako przystań w połowie drogi między São Paulo a State University w Campinas, na których zajmował stanowiska nauczycielskie od lat osiemdziesiątych. W środku kontemplacyjnej kryjówki nowoczesne meble z połowy wieku służą do przestronnego salonu. Po jednej stronie najniższej podłogi stoi zestaw do jadalni, a po drugiej salon z nowoczesną sofą z połowy wieku.

  • 5 |
Na środkowej platformie, na bujanym fotelu, ustawione jest bujane krzesło wypoczynkowe, z którego można podziwiać bujną roślinność i zatracić się wśród liści.

  • 6 |
Bardziej tradycyjny fotel bujany znajduje się po przeciwnej stronie tego samego poziomu podłogi. Niezwykła konstrukcja krzesła z wysokim oparciem przenika światło słoneczne i zielone widoki.

  • 7 |
Przy braku litych ścian punkty mocy są płasko umieszczone w drewnianych podłogach.

  • 8 |
Drewniane stopnie, które dają krótki początek następnej podłogi platformy w domu, są wbudowane w projekt drewnianej regału na zamówienie. Ptasia figurka i inne rzeźby są umieszczone wśród tomów.

  • 10 |
Konstrukcja została prawie w całości wykonana z betonu odlewanego in-situ, z dbałością o szczegóły i przenikliwość konstrukcyjną charakterystyczną dla projektów Atelier Branco. Założeni w 2012 roku członkowie założyciele Atelier Branco, Matteo Arnone i Pep Pons zbudowali portfolio mebli i wyposażenia, profesjonalne przestrzenie biurowe i salony handlowe, a także projekty mieszkaniowe w całej Brazylii.

  • 11 |
Prysznic jest zacienioną i spokojną strefą, idealną do tego miejsca zadumy.

  • 12 |
Ten majestatyczny dom, położony z powrotem na zboczu wzgórza, ukazuje uważne badania formy architektonicznej.

  • 13 |
Zewnętrzne schody wychodzą po obu stronach nieruchomości, połączone wąskimi tarasami na płaskich płaszczyznach, tworząc jeden kompletny tarasowy pierścień.

  • 14 |
Prosta strona zewnętrzna spoczywa spokojnie między drzewami.

  • 15 |
Ramy okienne krzyżują się w nieokiełznany i asymetryczny sposób, na falujących wysokościach i zmieniających się szerokościach.

  • 16 |
Metalowe ramy okienne i betonowe kolumny nośne są tak wąskie, jak to możliwe, aby nie zakłócać połączenia z przestrzenią zewnętrzną domu.

  • 17 |
Płaski dach łączy się ze szczytem zielonego wzgórza z tyłu domu, gdzie rośnie więcej drzew.

  • 18 |
Taras obejmuje całą powierzchnię dużego płaskiego dachu, zapewniając przestrzeń do siedzenia pod niebem i słońcem. Wysokie, dojrzałe drzewa zapewniają błogi cień na połowie odsłoniętego pokładu.

  • 19 |
Dwie ławki siedzą naprzeciwko siebie na pokładzie na dachu, zapewniając miejsce do siedzenia i czytania na zewnątrz lub do leżenia i patrzenia w nocy na gwiazdy.

  • 20 |
Szeroka droga wodna płynie wokół krawędzi rynny płaskiego dachu.

  • 21 |
Schody prowadzą ze szczytu wzgórza do wnętrza domu.

  • 22 |
Droga wodna wokół dachu odbija niebo i chmury.

  • 23 |
Rysunek architektoniczny przedstawiający ukształtowanie terenu.

  • 24 |
Plan tarasu na dachu.

  • 25 |
Plan piętra ilustrujący dwie prywatne sypialnie z tyłu domu, ustawione na trzecim najwyższym poziomie, każda z własną prywatną łazienką. Z boku domu znajduje się toaleta, do której można uzyskać dostęp z jednej z zewnętrznych klatek schodowych.

  • 26 |
Rysunek przekroju przedstawiający wzrost trzech poziomów platformy w domu na zboczu wzgórza. Główny salon z salonem i jadalnią znajduje się na najniższym poziomie; kontemplacja i okazjonalne miejsce pracy znajduje się w połowie drogi; sypialnie i łazienki łączą się na górze.

  • 27 |
Elewacja boczna pokazująca projekt zewnętrznej klatki schodowej aż do szczytu wzgórza.

  • 28 |
Elewacja boczna pokazująca projekt zewnętrznej klatki schodowej po przeciwnej stronie domu.

  • 29 |
Szklana przednia ściana domu u podstawy wzgórza.

  • 30 |
Konsola domowa i belki dachowe biegnące przez całą głębokość domu. Ten rysunek ilustruje również wewnętrzne schody, które przecinają środek przestrzeni życiowej na każdym poziomie i dzielą dwie podwójne sypialnie i łazienki.


Rekomendowane lektury:
Inspiracja do zaprojektowania domu pisarza
50 najlepszych zakątków do czytania, jakie kiedykolwiek spotkałem
Pokoje gościnne dla miłośników książek

Obejrzyj wideo: POLSKA WIEŚ w BRAZYLII (Wrzesień 2020).