Projekt

Studio Loft, który jest domem i galerią sztuki

Studio Loft, który jest domem i galerią sztuki

Położona przy cichej ulicy równoległej do ruchliwego bulwaru w Alsancak, jednej z najgęściej zaludnionych dzielnic Izmiru w Turcji, wyróżnia się niezwykłą przebudową wnętrza. Pierwotnie w skrócie wezwano do przekształcenia parteru i górnego piętra tego budynku (który jest częścią pięciopiętrowego bloku) w osobne studio fotograficzne. W trakcie procesu projektowania zespoły klientów i architektów Zaas i Yerce ponownie wyobrazili sobie przestrzeń i zgodzili się, że może to być coś więcej niż tylko studio. Efektem końcowym jest wyjątkowe miejsce, które obejmuje dom, profesjonalne studio fotograficzne oraz publiczną galerię sztuki.

  • 1 |
Usytuowany na tyłach pierwszego piętra znajduje się prywatny salon. Uchwyt sufitowy do telewizora pozwala na zawieszenie telewizora z płaskim ekranem przed szybą, z której roztacza się widok na cichą ulicę.

  • 2 |
Podwójne miejsce do pracy znajduje się również w salonie, z biurkiem przyciśniętym do wewnętrznej szklanej ściany, z widokiem. Trio pływających półek ściennych zawiera książki i zdjęcia.

  • 3 |
Niezwykła ściana rysuje się po przeciwnej stronie salonu, za szeregiem białych jednostek bazowych. Oświetlenie otoczenia świeci zza szaf, aby oświetlić instalację.

  • 4 |
Na pierwsze piętro budynku mieszkalnego można dostać się za pomocą pływających schodów ze studia fotograficznego i przestrzeni galerii. Każdy stopień to metalowa równoległobokowa rama 3D, montowana osobno do ściany studia, aby utworzyć wejście na antresolę. Nowoczesna konstrukcja poręczy oświetlona jest lampkami LED.

  • 5 |
Recepcja dla gości znajduje się tuż pod krawędzią antresoli przy małej ścianie z jasną żółtą niszą. Czarne krzesło z akcentem kołysze się w centrum przestrzeni studyjnej na parterze, oferując miejsce na relaks między sesjami zdjęciowymi.

  • 6 |
Mały stolik boczny, obok czarno-drewnianego fotela wypoczynkowego, zapewnia miejsce do odstawienia kubka kawy podczas przerw w pracy - a nawet do wypalenia relaksującej świecy. Krzesło i jego partner ustawiają się w stronę spokojnej ulicy, widzianej przez ogromne szklane drzwi z czarną ramą.

  • 7 |
Szara ściana galerii strzępi się po przeciwnej stronie studia do schodów. Wiązki oświetlenia obwodowego wzdłuż górnej i dolnej krawędzi. Stół roboczy jest ustawiony za recepcją dla gości, przed aneksem kuchennym i drzwiami do łazienki w galerii.

  • 8 |
Zaraz za podestem na szczycie pływających schodów znajduje się strefa relaksacyjna z migoczącym nowoczesnym kominkiem i dwoma wygodnymi współczesnymi fotelami. Na etapie projektowania pojawiło się pytanie, w jaki sposób prosty dział można przekształcić w wielofunkcyjny obszar, w którym mogą współistnieć różne funkcje i ustawienia życia. Poszukiwano rozwiązań w celu ustalenia przepuszczalności tych funkcji, aby stworzyć swobodny przepływ między użytkowaniem a życiem.

  • 9 |
Lądowanie na pierwszym piętrze łączy się z platformą w stylu industrialnym, która jest przejściem do biblioteki domowej. Ponieważ jednym z głównych celów przebudowy było zmaksymalizowanie kreatywnej przestrzeni dla studia fotograficznego, antresola i pierwsze piętro zostały zaprojektowane, aby w razie potrzeby służyć jako dodatkowa przestrzeń dla sesji fotograficznych. Funkcje pracy, życia i wystawy połączone ze sobą pod dachem studia fotograficznego łączą się, tworząc styl życia typu „loft”.

  • 10 |
Masywne kamienne palenisko podkreśla nowoczesny kominek w strefie relaksu. Palenisko jest ozdobione grupą przezroczystych wazonów dekoracyjnych, które wychwytują światło z płomieni.

  • 11 |
Przechodząc obok kominka, duże okna wychodzą na ścianę jadalni w kuchni, na której skupia się wyspa łącząca funkcje gotowania i jedzenia.

  • 12 |
Błyszczący chromowany okap kuchenny wieńczy wyspę kuchenną przedłużeniem jadalni. Umywalka ze stali nierdzewnej znajduje się pośrodku drewnianego blatu wyspy.

  • 13 |
Przesuwne drzwi otwierają kuchnię na taras, na którym biegnie kuchnia z jadalnią i przestrzeń relaksacyjna.

  • 14 |
Dżungla roślin wzdłuż długiego tarasu.

  • 16 |
Do łazienki wchodzi się przez sypialnię.

  • 17 |
Wyposażenie szatni dla gości na podłodze galerii ma energiczny industrialny klimat.

  • 18 |
Dwuskrzydłowe szklane drzwi otwierają cały front budynku. Odwiedzający zatłoczone wystawy mogą wylać się do foyer ulicznego na szerokim chodniku, który należy do miasta i departamentu.

  • 19 |
Gdy wystawa może swobodnie przepływać między przestrzenią wewnętrzną a ulicą, potencjalni goście wystawy mogą przejść obok i przejrzeć ją bez filtra. Obszar ten staje się platformą społecznościową, w której ludzie mogą mieszać się w zaciszu otwartej ulicy, zamiast być zamkniętym w krytej galerii.

  • 20 |
Sprytna konfiguracja projektu zapewniła najwyższą równowagę między separacją i mieszaniem funkcji. W rezultacie powstaje fajna przestrzeń, która może być otwarta dla publiczności, a jednocześnie zapewnia niezbędną prywatność tam, gdzie jest potrzebna.

  • 21 |
Rysunek perspektywiczny przestrzeni galerii na parterze i wnętrza domu na pierwszym piętrze. Ta sekcja nie obejmuje prywatnego biura domowego na pierwszym piętrze, które można znaleźć tuż obok antresoli.

  • 22 |
Elewacja frontowa przedstawiająca dwuskrzydłowe szklane drzwi, które otwierają się na hol publiczny.

  • 23 |
Plan parteru.

  • 24 |
Plan pierwszego piętra (wraz z prywatnym biurem).


Rekomendowane lektury: 40 niesamowitych loftów, które przekraczają granice

Obejrzyj wideo: Alternatywa dla szarej kuchni, czyli powrót do klasyki. HOMETOUR. Homeasy (Wrzesień 2020).