Projekt

Piano Studio zmienia melodię na Micro Flat o powierzchni 17,6 m2 na Tajwanie

Piano Studio zmienia melodię na Micro Flat o powierzchni 17,6 m2 na Tajwanie

Dawne studio fortepianowe w Tajpej na Tajwanie przeszło całkowitą renowację z rąk kreatywnego zespołu A Little Design. Przestrzeń została przekształcona w mikro mieszkanie o powierzchni 17,6 m2, które ma wnętrze wypełnione w całości wbudowanymi meblami na zamówienie. Z wysokością sufitu 3,4 metra i betonową belką biegnącą w poprzek mieszkania, układ był mocno ograniczony. Chociaż właściciel nie potrzebuje dużego mieszkania, zanim został przeprojektowany, jednostka 17,6 metra kwadratowego była zbyt mała, aby zmieściła się zarówno łóżko typu queen size, przestrzeń życiowa i wystarczająca przestrzeń do przechowywania powiedział główny architekt Szumin Wang. Czytaj dalej, aby zobaczyć, jak ciasna, restrykcyjna przestrzeń stała się przytulnym, wygodnym domem.

  • 1 |
  • Fotograf: Hej! Cheese
Właściciel domu w tym mikro mieszkaniu ma intensywną karierę, która wymaga od niej częstych podróży i okazjonalnego zamieszkiwania za granicą przez krótki czas. Będąc tutaj w Tajpej, ceni sobie krótką dojazd do większej przestrzeni życiowej. Pomimo niewielkich rozmiarów, miejsce to zostało ponownie skonfigurowane, aby uwzględnić wszystkie niezbędne elementy w praktycznych proporcjach. Schemat wystroju pomaga również dobrze płynąć małej przestrzeni dzięki kojącej, spójnej palecie mebli i podłóg z efektem gładkiego drewna, świeżych białych ścian i facjas do przechowywania oraz eleganckich jasnoszarych akcentów.

  • 2 |
Obszar sofy w kompaktowym salonie pełni również funkcję minimalistycznego miejsca do pracy. Dobrze proporcjonalny pulpit rozkłada się z przeciwległej ściany, wystarczająco duży, aby wygodnie pomieścić laptopa, materiał referencyjny i mocną czarną kawę. Wewnątrz szafki ściennej, pod rozkładanym biurkiem, znajduje się kilka schowków na buty.

  • 3 |
Szafa jest zintegrowana z wejściem do mieszkania, ponieważ w sypialni na antresoli nie ma wysokości stojącej. Inne szafki do przechowywania wykorzystują każdy cal przestrzeni pod schodami i nad drzwiami łazienki. Biała objętość, którą widzisz pod tymi szafkami ściennymi, jest dostępna z łazienki po przeciwnej stronie. Szklane drzwi do łazienki zapobiegają klaustrofobii w małym salonie i wpuszczają większą ilość naturalnego światła.

  • 4 |
Po zamknięciu rozkładanej szafki na biurko / buty mały salon wydaje się bardziej przestronny i przestronny. Pod ręką jest schludna lampka do czytania, która zapewnia oświetlenie zadania przy sofie / łóżku dziennym. Zwężenie głównej przestrzeni życiowej jest zwalczane przez otwarcie drzwi do wejścia, a także widok otwartych schodów i peekaboo odsłaniające się na antresoli.

  • 5 |
Wejście do drzwi łazienki powoduje zmianę poziomu podłogi. Platforma jest zintegrowana z ramą sofy z efektem drewna i przylegającym do niej regałem, a także ukrywa schowek pod pokrywą. Drugi regał wspina się po jednej stronie drzwi łazienki jako wąska biała wieża.

  • 6 |
Drzwi do łazienki wysuwają się, aby nie wkraczać na powierzchnię podłogi. Zespół projektowy zmienił pozycje łazienki i kuchni podczas projektu: „łazienka była stosunkowo duża w porównaniu z małym kwadratowym obszarem całej przestrzeni, a kuchnia nie była praktyczna - była nawet zbyt mała, aby zmieścić się w lodówce”.

  • 7 |
Zespół projektowy połączył również przedpokój i kuchnię, aby stworzyć jedną ciągłą przestrzeń.

  • 8 |
Dzięki nowej pozycji kuchennej na dwóch ścianach jest teraz miejsce na lodówkę, pralkę i kuchenkę elektryczną.

  • 9 |
W malutkiej kuchni kuchennej, w której znajdują się również duże półki do przechowywania zamontowane powyżej i poniżej wysokości blatu, uzyskano stosunkowo dużą powierzchnię kuchenną.

  • 11 |
Drewniane schody wspinają się do łóżka na antresoli.

  • 12 |
Nowoczesna minimalistyczna balustrada zapobiega odcięciu schodów od reszty pomieszczenia.

  • 13 |
Strome taśmy szybko wspinają się po pionowej przestrzeni.

  • 14 |
Blat i szuflada znajdują się pod betonową belką, która biegnie na szerokość przez mieszkanie. Mała roślina domowa i zegar biurkowy przyjemnie ozdobią powierzchnię.

  • 15 |
Materac typu queen-size dopasowuje się do krawędzi na całej szerokości białej sypialni. Przy braku miejsca na stolik nocny nowoczesny kinkiet ścienny zapewnia światło do czytania. „Powszechność mikro mieszkań nie jest naszą odpowiedzią na problem wysokich cen mieszkań w Tajpej, ale jest wynikiem długoterminowej ewolucji problemu życia i zadania, jakie stawiają nam klienci” - powiedział główny architekt Szumin Wang, którego studio zaprojektował inne mikroprzestrzenie w mieście. „Mamy nadzieję, że próba projektu może zapewnić pewne schematy i możliwości dla tego typu życia.”

  • 16 |
Po tym, jak zespół zamienił starą lokalizację łazienki z kuchnią, jego układ był nieco mniejszy. Jednak nowa szaro-biała łazienka korzysta teraz z naturalnego światła słonecznego i lepszej wentylacji. Wysokie, przesuwane lustrzane drzwi nad szafą sprawiają, że łazienka wygląda jeszcze jaśniej i daje wrażenie większej przestrzeni.

  • 17 |
Za lustrzanymi drzwiami wąska wnęka została wyposażona w poręczne półki na ręczniki i przybory toaletowe. Drzwi zapewniają również dodatkową prywatność, gdy są umieszczone przed drzwiami ze szkła żebrowanego.

  • 18 |
Biała umywalka jest zawieszona na ścianie pod prostą szafką z lusterkiem. Chromowane rurociągi i krany nadają bladej łazience nieco blasku.

  • 19 |
Płytki z efektem białej cegły pokrywają każdą ścianę i dekorują wannę, aby pasowała.


Rekomendowane lektury: Projektowanie przestrzeni życiowej poniżej 18 metrów kwadratowych: wyzwanie przyjęte

Obejrzyj wideo: Zapraszamy do TAIPEI. Tajwan#1 (Październik 2020).