Projekt

Wspaniałe kolorowe przebudowy dwóch tajwańskich domów o powierzchni poniżej 100 metrów kwadratowych

Wspaniałe kolorowe przebudowy dwóch tajwańskich domów o powierzchni poniżej 100 metrów kwadratowych

Wiele nowoczesnych przebudów domów jest nieco zarezerwowanych w dziale kolorów, ale nie te dwa autorstwa A Lentil Design. Pomimo niewielkich rozmiarów tych tajwańskich domów - każdy o powierzchni poniżej 100 metrów kwadratowych - właściciele domów nie uniknęli gromadzenia się w kolorowych akcentach. Równowagę uzyskuje się poprzez wrzucenie do mieszanki dużej ilości odcieni bieli i drewna, dzięki czemu promienie nie staną się bólem głowy. Meble są schludne, a rzeczy są uporządkowane, aby nie przytłoczyć ograniczonej przestrzeni. Zwężone podejście pozostawia miejsce dla właścicieli domów, aby mogli rozciągać się i żyć życiem w radosnym otoczeniu, zamiast zgubić się w gruzach tego wszystkiego.

  • 1 |
Pierwszą kolorową przebudową jest 40-letni dom rodzinny, położony w jednej z najdroższych dzielnic Tajpej. Dom o powierzchni 92,68 m2 został odnowiony zaledwie kilka lat wcześniej przez starszych rodzin, ale pierwotny dom miał zły układ, który nie spełniał wymagań jego najnowszej generacji.

  • 2 |
Para uważała, że ​​układ nie sprzyjał ich życiu rodzinnemu z młodym synem. Małe pokoje i słabe oświetlenie sprawiały, że życie było kłopotliwe i niewygodne. Projektant zdjął ściany istniejącego gabinetu, aby połączyć powierzchnię z głównym salonem. Stworzyło to przestronne środowisko na otwartym planie, które zostało następnie wypełnione kolorowymi akcesoriami i zielonymi roślinami domowymi.

  • 3 |
Zostały wprowadzone wyjątkowo odporne na zużycie drewniane podłogi, aby poradzić sobie z intensywnym życiem rodzinnym. Rozkładany stół do jadalni oznacza, że ​​w razie potrzeby można uzyskać więcej miejsca do zabawy. Miętowa tablica w salonie zachęca dziecko do zaprezentowania swojej kreatywności.

  • 4 |
Duża lampa wisząca do jadalni sprawia, że ​​małe miejsce do spożywania posiłków wydaje się bardziej wyraziste. Oryginalne ściany słabo oświetlonej kuchni zniknęły i zostały zastąpione przesuwanymi szklanymi drzwiami. Jest to mile widziane w dodatkowym świetle, nawet gdy uszczelnia zapachy kulinarne. Pozwala także rodzicom zobaczyć, co porabia ich małe dziecko w salonie, gdy są zajęci gotowaniem.

  • 5 |
Ciągłe okna zostały dodane, aby maksymalnie wykorzystać widoki i naturalne światło. Ten jasny, swobodnie płynący pokój stał się idealną przestrzenią do spokojnego życia rodzinnego. Wokół pokoju rozmieszczono różne przenośne meble do przechowywania, aby wygodnie złapać bałagan i zapewnić elastyczność.

  • 6 |
Ustawione pod kątem drzwi prowadzą do łazienki na styku salonu z wejściem. Drzwi zostały przeniesione z przeciwnej strony, gdzie przylegały do ​​kuchni. Nowa lokalizacja drzwi poprawia również przepływ ruchu rodzinnego. Cytrynowy lakier i mozaiki z motywem kwiatowym nadają małej łazience poczucie jasności i energii.

  • 7 |
Szafki umieszczone za kanapą w salonie pełnią rolę przegrody. Przestrzeń z tyłu jest wykorzystywana jako przytulny kącik do czytania. Designerska lampa stołowa rozciąga się między tymi dwiema przestrzeniami, zapewniając łagodne światło z obu stron.

  • 8 |
Małe szare płytki pokrywają mały backsplash w kuchni. Mnóstwo młodych roślin przynosi trochę zieleni.

  • 9 |
Letnia błękitna ściana akcentująca również koloruje kuchnię.

  • 10 |
Ściany Pegboard zapewniają miejsce do zawieszania.

  • 11 |
Apartament główny ma przytulną sypialnię, pomalowaną na delikatny niebiesko-szary kolor i ozdobiony ciepłą pomarańczową pościelą. Ściana działowa sypialni została wypchnięta na 60 cm, tak aby przebiegała równo z zewnętrzną krawędzią dwóch filarów wsporczych. Ta niewielka zmiana pozwoliła projektantowi wbudować szafy. Drzwi łazienki zostały również ustawione tak, aby nie były już zwrócone w stronę łóżka.

  • 12 |
W miejscu starych drzwi do łazienki zainstalowano okno, aby pożyczyć światło z sypialni.

  • 13 |
Nawet legowisko dla psa przeszło kolorową przebudowę.

  • 14 |
Żółta ściana akcentująca rozjaśnia małą przestrzeń w łazience. Wzorzyste płytki podłogowe oznaczają wejście do domu.

  • 15 |
W głównej sypialni znajduje się łazienka.

  • 16 |
Niewielki pokój urządzony jest w wesołym stylu z błękitnymi ścianami i słonecznymi żółtymi dodatkami.

  • 17 |
Przesuwne drzwi upraszczają przestrzeń.

  • 18 |
Plan piętra wcześniej.

  • 19 |
Plan piętra po.

  • 20 |
Projekt domu numer dwa to przestrzeń o powierzchni 62,8 m2, zlokalizowana w dzielnicy Taipei Neihu. Jest to 10-letni dom należący do pary bezdzietnej.

  • 21 |
„Nudzą mnie łzy, jeśli mieszkam w całkowicie białym domu.” zaśmiał się Cathy, właściciel domu. Od pierwszej dyskusji zespół projektowy stwierdził, że Cathy i jej mąż mieli śmiałe pomysły dotyczące kombinacji kolorów. Tak kolorowe, energiczne - ale harmonijne - wnętrze zostało zaprojektowane tak, aby pasowało do ich charakteru.

  • 23 |
Przekrój w kształcie domu rozbija drewnianą półkę w przedpokoju. Przedmioty kiczowe dodają osobowości do wyświetlacza.

  • 24 |
Plan domu pierwotnie składał się z dwóch sypialni, dwóch salonów i dwóch łazienek. Pokoje zostały ponownie skonfigurowane przez zespół projektowy, aby lepiej pasowały do ​​nawyków mieszkaniowych właścicieli domów, co oznaczało połączenie dwóch salonów jako jednej swobodnie płynącej otwartej przestrzeni. Salon jest po prostu wyposażony w drewniane elementy, w tym wąską konsolę i dopasowane półki ścienne.

  • 25 |
Prosta część domowego biura znajduje się przy oknie.

  • 26 |
Duża półka działa jak całość.

  • 27 |
Otwarcie kuchni na jadalnię stworzyło przestronną przestrzeń i pozwoliło na dodanie nowego półwyspu kuchennego.

  • 28 |
Otwarte półki zapewniają łatwy dostęp do przechowywania i tworzą swobodną dekorację ścienną w żółtej kuchni.

  • 29 |
Stół do jadalni stoi naprzeciwko półwyspu kuchennego, aby wokół niego przejść.

  • 30 |
Projektanci ustawili kuchnię w czystym i prostym układzie.

  • 31 |
Pod tym kątem lepiej widać ograniczenia przestrzeni.

  • 32 |
Kolorowa grafika rozjaśnia jadalnię.

  • 33 |
Plan domu nadal obejmuje dwie sypialnie, choć jedna z nich jest obecnie używana do przechowywania.

  • 34 |
Wystrój sypialni jest kolorowy, ale spokojny w odcieniach plaży.

  • 35 |
Nowy korytarz w sypialni jest płynnym ruchem w domu. Jedno wyjście prowadzi prosto do jadalni, a drugie drzwi wychodzą prosto do salonu. W sypialni znajduje się także małe domowe biuro, wyposażone w unikalną lampę stołową.

  • 36 |
Wpuszczone półki przechowują wszystkie formalności.

  • 37 |
Dwie oryginalne łazienki zostały połączone w jedną.

  • 38 |
Stara łazienka stała się nową częścią biura domowego i wbudowaną szafą.

  • 39 |
Ponieważ główna łazienka znajduje się na zewnątrz sypialni, a para mieszka sama, dodatkowa łazienka stanowiła nadwyżkę w stosunku do wymagań.


Rekomendowane lektury: Słodkie wnętrze mieszkania dla piekarza

Obejrzyj wideo: Projekt modernizacji elewacji domu jednorodzinnego (Wrzesień 2020).