Projekt

Mieszkanie o złożonej geometrii

Mieszkanie o złożonej geometrii

Wnętrze domu czy złudzenie optyczne? Złożona geometria wewnętrznych ścian tego mieszkania czyni to jedno i drugie. Przegrody załamane pod różnymi kątami i krzywoliniowe objętości tworzą labirynt pomieszczeń na powierzchni zaledwie 73 metrów kwadratowych. Zlokalizowane w Moskwie unikalne wnętrze zostało zaprojektowane przez Shkaf Architects w taki sposób, aby wizualnie powiększyć przestrzeń, jednocześnie uwzględniając wszystkie wymagane obszary, w tym dwie łazienki, biuro oraz dedykowaną garderobę. To miejsce ma minimalistyczny wystrój, który jest pomalowany na biało i granatowo, ale wiele pochyłych kątów wywołuje silną reakcję emocjonalną. Meble i akcesoria domowe są ustawione w taki sposób, aby zapewnić harmonijną równowagę asymetrycznej kompozycji.

  • 1 |
  • Fotograf: Yuri Grishko
Kuchnia z jadalnią i salon są zgrupowane jako jedna otwarta przestrzeń. Atramentowo-niebieski lakier zwraca uwagę na kolejne, bardzo oddzielne pomieszczenie za wielopłaszczyznową ścianą działową. Zastosowanie geometrycznego kształtu daje domowi własną energię, a nacięcia umożliwiają utworzenie większej liczby dedykowanych stref funkcjonalnych. Kanapa z lekkiej tkaniny w salonie jest ustawiona pod nietypowym kątem, po przekątnej, do instalacji kuchennej - choć to pomaga nadać niekonwencjonalnemu pokojowi dziwny przepływ.

  • 2 |
Biało-niebieski salon o tematyce skierowany jest na częściowo dzielącą się ścianę, która kryje więcej tajemnic. Ściana jest nachylona w górę, aby stworzyć dodatkowe zainteresowanie i intrygę.

  • 3 |
Głośnik jest umieszczony w specjalnie dopasowanym, zanikającym module konsoli, który ma kształt klina, który znika w kierunku dolnej krawędzi przeciwległej ściany. Stoły z okrągłymi końcami przechowują materiały do ​​czytania w salonie.

  • 4 |
Geometryczne kształty 3D są pogrupowane na konsoli multimedialnej jako dekoracje.

  • 5 |
Dywan z niebieskim atramentem łączy elementy salonu; odcień uzupełnia wiele niebieskich ścian i rozproszonych poduszek na kanapie.

  • 6 |
Liście wysokiej rośliny rosnącej za kanapą wprowadzają błysk świeżej zieleni do spłaszczonych pleców.

  • 7 |
Rzut oka na następny obszar zagląda z boku ściany działowej, wciągając nas.

  • 10 |
Jedno ramię centralnej wyspy kuchennej służy jako bar śniadaniowy, wyposażony w monochromatyczne stołki kuchenne. Drugie ramię wyspy w kształcie litery L jest domem dla pieca, który jest osłonięty przed widokiem zza niskiej przegrody.

  • 11 |
Przegroda na połowie wysokości ukrywa bałagan w kuchni przed resztą salonu na otwartym planie i sprawia, że ​​bar śniadaniowy jest bardziej czysty i relaksujący.

  • 12 |
Biały bar śniadaniowy pokrywa ciemny blat używany wokół płyty indukcyjnej i na przeciwległej ławce przygotowawczej.

  • 13 |
Zlew kuchenny i kran w czarno-białej kuchni są ciemne, aby zmieszać się z powierzchnią roboczą i backsplash.

  • 14 |
Biała sypialnia otrzymuje kilka niebieskich akcentów, aby kontynuować tę samą kolorystykę przez wnętrze. Niebieskie poduszki rozproszone zdobią białą pościel, a niebieską jednostkę medialną zamontowano na ścianie pod telewizorem.

  • 15 |
Mała roślina wkrapla odrobinę zieleni do schematu od strony łóżka.

  • 17 |
Szafka nocna jest dopasowana do boku platformy z efektem pływającym i jest ukształtowana tak, aby pasowała do niej niewyraźny kąt ściany zagłówka.

  • 18 |
Ściana zagłówka jest dostosowana do tworzenia wielu kątów.

  • 19 |
W jednej z łazienek wszystkie kabiny i kabiny prysznicowe są wykończone na niebiesko.

  • 20 |
Druga łazienka ma pływającą niebieską toaletkę na tle białych i szarych marmurowych płytek ściennych. Dwa nowoczesne kinkiety ścienne rzucają światło na cały zestaw. Elektryczny podgrzewacz do ręczników przy umywalce utrzymuje suche ręczniki do rąk.

  • 21 |
Otwarte drzwi przy kanapie w salonie odsłaniają podniesiony obszar, głębokie siedzisko przy oknie w podwójnym aspekcie.

  • 22 |
Za rogiem znajduje się także zestaw wyściełanych poduszek siedziska i podwójny kinkiet z wahaczem, który przekształca siedzisko przy oknie w przytulny kącik do czytania.

  • 23 |
Bezpośrednio za siedzeniem kącika do czytania znajduje się biuro domowe ze specjalnie zaprojektowanym niebieskim biurkiem.

  • 24 |
Korytarz ma wybór białych i niebieskich ścian i drzwi.

  • 25 |
Drewniane podłogi laminowane wizualnie ocieplają schemat. Deski są ustawione na przekątnej, aby uzupełnić złożoną geometrię reszty wnętrza.

  • 26 |
Fragmenty drewnianej podłogi laminowanej są wycinane, aby zrobić miejsce na niebieskie wykończenie - oczywiście na przekątnej.

  • 27 |
Złudzenie optyczne zdobi wejście do domu. Montowana na ścianie konsola zapewnia toaletkę i punkt zrzutu przy drzwiach. Pionowe światło paska oświetla narożnik i krawędź lustra.

  • 28 |
Dedykowane biuro domowe jest jak sala luster.

  • 29 |
Pojedyncze trójkątne siedzenie odbija się w dwóch lusterkach, które wyglądają jak cały kwadratowy zestaw.

  • 30 |
Może się to wydawać podwójnym obszarem roboczym, ale w rzeczywistości jest to pojedyncze biurko, które zostało ustawione pod kątem w lustro. To lustro stanowi przeciwną stronę ściany głośnika w salonie.

  • 31 |
Białe krzesło biurkowe wygląda nad kącikiem do czytania i na okno. Kinkiet nad kącikiem do czytania służy również jako dodatkowe światło na biurku.


Rekomendowane lektury: Oszałamiający apartament z kolorowym geometrycznym wzorem

Obejrzyj wideo: Mieszkanie 2-poziomowe, ul. Baligrodzka, Nysa (Wrzesień 2020).