Projekt

Słodkie wnętrze mieszkania dla piekarza

Słodkie wnętrze mieszkania dla piekarza

Piekarz słodyczy mieszka w tym 49,57 metr kwadratowy (534 stóp kwadratowych) domu w Banqiao na Tajwanie, stworzonym przez A Lentil Design. Projekt, słodko zatytułowany „Kuchnia Meio”, został zaprojektowany tak, aby zawierał wiele szczegółów, z każdym rogiem wykonanym z naciskiem na wyrafinowanie i wykwintny smak, a jednocześnie czytając jako czysty i bez ozdób - podobnie jak jeden z klasycznych bułeczek Meio. „Ludzie, którzy nie kochają bułeczek, nigdy nie jedzą dobrych bułeczek”. mówi piekarz. Projektanci wyjaśniają, że ta minimalna, relaksująca przestrzeń została przygotowana, aby cieszyć się filiżanką herbaty i pomieścić dwie osoby - och, i jednego futrzanego przyjaciela (który prawdopodobnie może cieszyć się dużą ilością okruchów ciasta).

  • 1 |
Oprócz łazienki, ale także sypialni, w tym skromnym mieszkaniu są tylko dwa osobne pokoje. Zaczynamy w części dziennej salonu na otwartym planie, gdzie przed przesuwanym oknem i drzwiami znajduje się małe, pikowane tylne siedzenie. Niewielka przestrzeń jest wypełniona bocznymi stolikami i krokiem, aby dojść do wysokich półek, które mogą służyć jako stojak na rośliny. Wózek w rogu służy również jako bar typu „wszystko w jednym”, z dużą ilością miejsca na butelki i karafki do wina i nie tylko.

  • 2 |
Jedna strona okna z czarną ramą aluminiową przesuwa się nad sąsiednim wpuszczonym regałem. Przesunięte szkło pojawia się jako atrakcyjne drzwi szafy w drugim położeniu.

  • 3 |
Przesuwne drzwi również przesuwają się na miejsce nad gablotą, gdzie czarne ramki są wyrównane, aby nie zasłaniać widoku zawartości.

  • 4 |
Biurko zostało umieszczone w przestrzeni między salonem, sypialnią, łazienką i schowkiem. Stąd właściciele domów mogą widzieć przez szybę przesuwanego okna do salonu. Kiedy okno jest zamknięte, obszar badań staje się spokojniejszym miejscem do pracy, szczególnie, gdy jeden z mieszkańców zajmuje się muzyką. Otwarcie okna umożliwia skorzystanie z bardziej towarzyskiej przestrzeni, gdy biurko nie jest używane lub gdy użytkownik zwyczajnie przegląda Internet lub korzysta z mediów społecznościowych.

  • 5 |
Łazienka znajduje się naprzeciwko drzwi salonu, bezpośrednio za obszarem badań. Jedyna sypialnia znajduje się po prawej stronie.

  • 6 |
Wesoły żółty dywan oddziela salon od kuchni z jadalnią. Przed sofą, konsola i półki mieszczą kilka roślin domowych. Ściana pegboard po lewej stronie konsoli zapewnia wygodne miejsce do zawieszenia kilku często używanych przedmiotów. Zamiast próbować ukryć użyteczny sprzęt, zostali dobrani w jasnym odcieniu, aby nadać kolor małej przestrzeni. Cała podłoga pokryta jest białym połyskiem, aby nadać upakowanemu pomieszczeniu gładkie i spójne wykończenie.

  • 7 |
Świeżo biała kuchnia, prowadząca prosto z części wypoczynkowej, ma obszerny zestaw szafek stojących i ściennych, które są ustawione w kształcie litery „U”, kończąc się barem śniadaniowym - czy jest to batonik w domu piekarza? Powierzchnia jest zaśmiecona sprzętem do pieczenia i pysznymi smakołykami! Francuskie okno kąpie strefę gotowania w jasnym, naturalnym świetle.

  • 8 |
Ścienna tablica kuchenna stoi nad szeregiem białych piór i wpustów i jest pokryta ilustracjami bardziej słodkich przysmaków.

  • 9 |
W kuchni zastosowano kolejną ścianę do ustawiania garnków, patelni i narzędzi do gotowania. Trzy kule wiszące określają jedyne miejsce do jedzenia w domu.

  • 10 |
Blat i stołki barowe w kuchni są dopasowane do szafek w czystym białym wykończeniu, aby utrzymać ograniczoną przestrzeń w czystości i porządku.

  • 11 |
Dobrze wyposażoną kuchnię można wykorzystać jako małe studio do pieczenia, co nadaje dodatkowe znaczenie realizacji drzwi dzielących. Prywatna przestrzeń poza tym punktem może być osłonięta, a przezroczyste szkło sprawia, że ​​każda strona wygląda jasno i przestronnie.

  • 12 |
Wydatki związane z nieruchomościami położonymi w obszarze metropolitalnym oznaczają, że domy mają niewielką skalę. Dlatego staranne planowanie przestrzeni jest niezbędne, aby uzyskać praktyczny i wygodny dom.

  • 13 |
Ważnym elementem briefu był niezależny pokój z dużą ilością schludnego miejsca do przechowywania. Projektantom udało się wprowadzić 1,65 metra kwadratowego funkcjonalnego miejsca do przechowywania dużych książek i pianina elektronicznego. Pomimo niewielkiej skali i wielokrotnego wykorzystania tego podstawowego obszaru, przestrzeń pozostaje czysta i uporządkowana.

  • 14 |
Pomimo niewielkiej skali i wielokrotnego wykorzystania tego podstawowego obszaru, przestrzeń pozostaje czysta i uporządkowana.

  • 15 |
Podczas gdy zwykły biały lakier stanowi tło dla reszty części mieszkalnej, ta podstawowa strefa jest pomalowana na jasnoniebieski kolor.

  • 16 |
Siedząc gdzieś pośrodku spektrum jasnoniebieskie niebo przedstawia relaksującą scenę w sypialni. Geometryczna pościel Zany energetyzuje schemat i przynosi dodatkowe wystrzały w ciepłej żółci i jaskrawej czerwieni. Mały ptasi ornament słodko maszeruje wzdłuż zagłówka.

  • 17 |
Strefa badań / przechowywania była początkowo oddzielnym prywatnym pokojem z własnymi drzwiami, nie oferującym otwartego przejścia. Strefa gotowania była tylko małym aneksem kuchennym.

  • 18 |
Otwierając trzeci pokój, aby stał się centralnym obszarem, projektanci zapewnili większą przestrzeń życiową o wielu zastosowaniach, lepszy przepływ i towarzyską atmosferę. Usunięcie części ściany działowej między tym a salonem połączyło przestrzeń i stworzyło okazję do atrakcyjnego wpuszczonego regału na przesuwane okno. W pełni wyhodowana kompletna kuchnia daje właścicielowi domu wymarzoną kuchnię do prowadzenia pieczenia, pomimo potencjalnie ograniczających proporcji jej domu.


Rekomendowane lektury: Open Plan Home Decor z ciekawymi warstwami

Obejrzyj wideo: 20 największych błędów przy aranżacji wnętrz. Kurs na wnętrze odc #25 (Wrzesień 2020).